İyi ki Doğdun Twitter!

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

21 Mart 2006’da, bundan tan altı yıl önce, Jack Dorsey Twitter’da ilk mesajı yollayan kişiydi. O zamanlar twitter’ın mavi kuşunun bu kadar popüler olabileceği bu kadar uzaklara uçabileceği düşünülmüyordu büyük ihtimalle.

Twitter, geçen zaman içerisinde, çoğunluk tarafından kendini ifade etme amaçlı kullanılan fiili bir kısa mesajlaşma sistemine ve dünyanın her tarafındaki ünlüler için en tercih edilen sosyal paylaşım servisine dönüştü, 500 milyonun üzerindeki üyesiyle de web üzerindeki bire çoklu açık iletişim platformlarının en popüleri oldu.

İlk yıllarda iddiasız bir giriş yapmıştı twitter sosyal ağların dünyasına. Bir podcasting şirketi olan Odeo’nun yaratıcıları tarafından doğaçlama bir proje olarak ortaya çıktı, ardından potansiyelini hemen gösterdi, ama yine de ilk yıllarda sık sık sorunlar çıktığını, bu mikroblog sitesinin  kesintilere uğradığını, zaman zaman çalışmadığını o yıllardan beri twitter kullanıcıları olanlar hatırlıyor olmalılar.

Tutarlılık ve güvenilirlik ile ilgili problemleri artık çok geride bırakan twitter, günümüzde konu başlıkları ve hashtag uygulaması ile popüler kültürün çok önemli ve değişmez bir parçası haline gelmiş durumda. Bugün artık TV’daki dizilerde, dizi ile ilgili twitter adres ya da hashtaglerini ekranda görmek veya sinema filmleri fragmanlarında hashtaglare rastlamak sürpriz değil. Yine geleneksel mecralarda yer alan reklamlarda artık bir markanın facebook ya da twitter hesabını belirtmesi neredeyse bir zorunluluk haline gelmeye başladı. Markalar için twitter kullanıcılarıyla, hedef kitlesiyle, potansiyel müşterileriyle irtibat kurma görevinin yanısıra, çeşitli kampanyalar düzenlenmesi için de aracılık eden bir mecra haline gelmiş durumda.

Twitter TV programlarında bir dönem telefonun gördüğü işlevi de üstlenmiş gözüküyor, canlı yayın sırasında program yapımcıları ya da sunucuları artık telefon almak yerine twitterdan gelen mesajları okumayı tercih ediyorlar hatta bazı programlarda ekran ikiye ayrılarak  görüntünün üstüne o sırada programa gelen mesajlar bindiriliyor. Günümüzde bir ünlüye ona nasıl ulaşılabileceği sorulduğu zaman twitter üzerinde kullandığı ismini size cevap olarak hemen verebiliyor.

6 yaşına gelen twitter’ın gelecek planlarına baktığımız zaman aslında tablo geçen senekinden çok farklı değil. Facebook’un halka açılması tabi ki onlar için bir deneyim olacak, ama twitter’da halka açılacak mı, Google, Apple veya Microsoft gibi bir deve mi satılacak veya büyümeye devam mı edecek bu soruların cevabı halen belirsiz. Facebook veya diğer benzeri sosyal paylaşım ağlarına göre minimumda bile olsa bir entelektüel çaba gösterilmesi gereken karakteriyle, kendi fikirlerinizi veya size muhalif fikirleri bir arada görerek sentezleme konusunda size ışık tutan yapısıyla, habercilik açısından incelendiğinde gündemi takip etme konusunda kolaylıklar sağlayan kurgusuyla, son zamanlarda bir başka önemli kitle iletişim aracı olan TV ile kurduğu işbirlikçi ortamla  ve duyulmayan seslerinde en azından kendini ifade etmesine ortam sağlayan özgür bir platform olmasıyla twitter 2012 yılında da adından fazlasıyla söz ettireceğe benziyor.

Ne diyelim, iyi ki doğdun twitter…

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir