Akıllı Telefonunuz Sizi de Strese Sokuyor mu?

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Akıllı telefonlar hayatımızın çeşitli anlarında bize müthiş kolaylıklar sağlıyor. Aklımıza gelen her soruyu, maçta, yolda veya bir alışveriş merkezinde bir akıllı telefona sorabiliyor ve yanıtını da kolaylıkla alabiliyoruz.

Ancak Worcester Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma bu konuyla ilgili çok ilginç başka bulgulara da ulaştı.  Akıllı telefonlar sahiplerini öylesine bağımlı hale getiriyor ki, buna kendini fazlasıyla kaptıranlar ceplerinde olmayan titreşimler bile hissetmeye başlıyor. Evet yanlış anlamadınız, akıllı telefon sahipleri kendilerini sosyal paylaşım ağlarına girmeye, e-postalarını takip etmeye, bilgi kaynaklarını incelemeye o kadar kaptırıyorlar ki bazen ceplerine gelmeyen mesajların geldiğini düşünerek telefonlarını sürekli kontrol etmeye başlıyorlar. Bu hayali titreşimler günümüzün psikolojik sorunlarının da artık dönüşüme uğradığının açık bir kanıtı.

iPhone ve Blackberry’ler günümüzde özellikle iş dünyasında ofis dışında da işleri ve mesajları takip edebilmek için çok tercih edilen cihazlar. Yapılan araştırmalar, aslında insanların işlerini hızlandırmak ve kolaylaştırmak için işverenler tarafından özellikle teşvik edilen bu cihazların, sahiplerinin sürekli e-postalarını ve sosyal paylaşım ağlarındaki profillerini kontrol etmeleri nedeniyle büyük bir stres kaynağı oluşturduğunu ortaya çıkarıyor. Hatta bazıları için  o kadar büyük bir bağımlılık oluşuyor ki mesaj gelmediği halde telefonlarının titrediğini zannedenler veya sürekli telefonunu çıkararak ekranını kontrol edenlerin sayısının giderek fazlalaştığı tespit ediliyor.

Uzmanlar tarafından 100’den fazla perakende  sektöründe ve kamuda çalışan gönüllü üzerinde gerçekleştirilen psikometrik stres testleri sonrasında, akıllı telefonların iş kalitesini yükseltmek yerine telefonu kullananlarda stres seviyesini yükselttiği belirlenmiş durumda. Açıkcası, cihazları kullanmaya başladıktan sonra kişiye olan katkısı yüklediği stresten çok daha az hale gelebiliyor. Bu araştırmayı yöneten Worcester Üniversitesi öğretim üyesi Richard Balding, akıllı telefonları çalışanlarına veren ve onlardan daha verimli çalışmalarını bekleyen işverenlerin  bu konuda iki kere düşünmeleri gerektiğini belirtiyor. Balding, yaptığı tespitte, akıllı telefon sayısının giderek arttığını buna bağlı olarak sosyal ağlar yüzünden strese gireceklerinde fazlalaşacağına dikkat çekiyor.

Bu durumda acaba büyük işletmeler çalışanlarının sağlığı için onlardan telefonlarını belirli saatler dışında  kapalı tutmalarını daha az e-posta yollamalarını mı istemeli? Günümüzün yoğun ve hızlı dünyasında işverenlerin gittikçe fazla iş istedikleri, bitmeyen mesailer talep ettikleri dünya  ile ne kadar çelişen bir durum değil mi? Yine de daha az sosyal olmak cebimizde hayali titreşimler duymaktan daha sağlıklı olabilir. Ne dersiniz?

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir